Pagina's

dinsdag 19 oktober 2010

Verslag Gegoten Lood, 18 okt

Sonja opende de week van de activisten met een verslag van de week waar kunst en wetenschap hebben geprobeerd aansluiting te vinden bij het denken, de functie en manieren waarop activisten zich manifesteren. Een zoektocht naar manieren om je stem te verzilveren en met kracht je mening over het voetlicht te krijgen in een snel veranderende wereld.

Voorafgaand aan de middag hadden Greta Berlin,Mohammed Yeslem, Yeela Raanan Anja Meulenbelt, Sonja Zimmermann  Naam van de Ierse? met elkaar kennisgemaakt via het uitwisselen van diverse films over de verschillende acties en situaties. Met name de situatie van de bevolking van West Sahara was schokkend en een eyeopener voor de aanwezigen.

Anja Meulenbelt  maakte een statement dat zij er van overtuigd is dat een nieuw woord uitgevonden moet worden voor een nieuwe manier van een volk overmeesteren. Ze geeft Gaza als voorbeeld. Je hebt een hele bevolkinsgroep1,6 miljoen mensen, in een gebied dat twee maal Tessel is, en je sluit ze af van de rest van de wereld. Behalve het totale isolement wordt de groep gedemoniseerd. Hierdoor zijn de regels van inleving, medemenselijkheid en verantwoording buiten spel gezet. Zo wordt een gemeenschap in de moraal van de ander “buiten”gesloten. En zijn de regels van medemenselijkheid niet meer van toepassing. De zorg voor de omsingelde gemeenschap laat je over aan de Internationale Gemeenschap. Je bezet het gebied immers niet! Volgens de conventie van Geneve is de bezetter immers verantwoordelijk voor het welbevinden van de bezette bevolking en haar territorium. Via een omweg wordt de Internationale Gemeenschap medeplichtig. De Bezetter wordt niet of nauwelijks op zijn verantwoording aangesproken. Dezelfde methode wordt toegepast op de bevolking van West Sahara.  Yeela Raanan Isrelische uit de Negev kwam met de boodschap dat de wetten in Israël niet gemaakt zijn om de wet te handhaven maar om moreel verwerpelijke tactieken uit te voeren in naam der wet. Zij toonde dit vooral aan door de wetten m.b.t. bouwvergunningen tegen het licht te houden. De Negev is aan de beurt. Israël wil dat land maar niet de bewoners. Het maken van een minderheid binnen een minderheid en die via een onmenselijke bureaucratie van wetten bewoners van een gebied het recht en de mogelijkheid ontzeggen “er te zijn”. De Bedoeïnen worden verjaagd en hun huizen en verblijfplaatsen systemisch vernietigd. Zij roept op tot verzet maar wijst er op dat dit verzet niet op een agressieve toon moet worden gevoerd maar juist liefdevol ten behoeve van een natie die als geheel de weg schijnt kwijt te zijn.
De Belgen Inez louwagie en Wouter de Clecq doen verslag van  hoe zij bij een reisbeurs in Brussel in El Al uniformen de bezoekers gratis vluchten aanboden naar ieder gewenst oord in de Wereld. De motivatie was dat El Al zo veel verdiend had met wapentransporten dat El Al graag wat wilde uitdelen aan de trouwe reiziger. Op de Beurs zijn er inderdaad mensen ingelopen. De actievoerders zijn gearresteerd en 36 uur in verzekerde bewaring gehouden in verband met een verhoor door de rechter commissaris.

De opzet van deze drie dagen is dat de diverse activisten ook van elkaar zouden leren, geïnspireerd raken en hun methoden kunnen aanscherpen. In het informele gedeelte aan het ontbijt in het Parkhotel en tijdens de avond maaltijden in de Besturing gebeurd dit ook.


Tekst: Ingrid Rollema



Sonja Zimmermann
Anja Meulenbelt
Anja Meulenbelt

Yeela Raanan


Yeela Raanan

Act Inez Lauwagie en Wouter de Clercq

Inez lauwagie & Wouter de Clercq

Inez Lauwagie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten